Vaste lage prijzen bij Boedapest Reizen vaste lage prijzen       Compleet verzorgde reis bij Boedapest Reizen compleet verzorgd       3 geselecteerde hotels bij Boedapest Reizen geselecteerde hotels
Travelservice lid van SGR
Nominatie voor travelserice

Over Boeda en Pest

De Hongaarse hoofdstad Boedapest bestaat sinds 1873. Toen werden de drie steden Boeda, Óbuda en Pest samengevoegd. Doordat de Donau dwars door het huidige Boedapest heen stroomt, is er een duidelijk verschil tussen Boeda en Óbuda aan de ene kant, en Pest aan de andere kant. Volgens de inwoners van de stad kun je het beste wonen in Boeda en werken in Pest.
Aan de rechteroever van de Donau, ligt Boeda. Boeda beslaat ongeveer een derde van Boedapest. Het is er rustig en natuurliefhebbers zullen zich hier zeker vermaken. Dit deel van de stad is heuvelachtig, en de bekendste bezienswaardigheden vindt men dan ook op de Burchtheuvel of op de Gellértberg. Vanaf een van deze heuvels heb je een goed uitzicht op het andere deel van de stad; Pest.

Stadsdeel Pest ligt aan de linkeroever van de Donau. Pest is een stuk levendiger dan Boeda, en het zakencentrum bevindt zich ook hier. In Pest staat onder andere het Parlementsgebouw en de levendigste boulevard van de stad, waar ook veel uitgaansgelegenheden te vinden zijn. Het grootste verschil met Boeda is echter dat Pest geen heuvels kent.
Tussen de twee stadsdelen stroomt de Donau, maar u kunt heen en weer over een van de elf bruggen. Midden in de Donau ligt Marghereta Eiland. Dit eiland is eigenlijk één groot stadspark, met mooi onderhouden tuinen en thermale baden. Het is nog geen vierkante kilometer groot, en er mogen geen auto’s rijden dus het is een ideale bestemming voor wie een dagje wil genieten van de rust. De Hongaren zelf komen hier ook graag.
De naam Boeda stamt af van het Slavische woord voor water, en refereert waarschijnlijk naar de ligging naast de Donau. De naam Pest komt van het Slavische woord voor grot of oven, wat slaat op de grotten waar men vroeger vuur stookte. Beide delen van de stad hebben een heel eigen karakter, dus ga ze snel eens met elkaar vergelijken!