Vaste lage prijzen bij Boedapest Reizen vaste lage prijzen       Compleet verzorgde reis bij Boedapest Reizen compleet verzorgd       3 geselecteerde hotels bij Boedapest Reizen geselecteerde hotels
Travelservice lid van SGR
Nominatie voor travelserice

Over Boedapest

Boedapest, die fraaie Oost-Europese stad die ooit wereldberoemd werd om haar thermaalbaden, heeft inmiddels de allure van een ware westerse metropool. De Donau doorsnijdt de stad in twee delen: het heuvelachtige Buda, met haar vele burchten, en het drukke vlakke Pest, het winkel- en zakencentrum van de stad, door velen beschouwd als hét centrum van Boedapest.

Eén van de mooist denkbare panorama’s ziet u, als u vanaf de Paleisberg de weerspiegeling van de beroemde Kettingbrug en de prachtige Parlementsgebouwen in de Donau aanschouwt. Een indrukwekkend moment van schoonheid! Architectuurliefhebbers zijn in Boedapest ook op hun plaats. In de Hongaarse hoofdstad zijn een keur aan bouwstijlen te bewonderen. Van de gotische Matthiaskerk tot het in Jugendstil gebouwde Greshampaleis. De beste uitzichten bieden de Burchtwijk en de Gellértheuvel met zijn imposante citadel. Het autovrije Margaretha-eiland ligt als een drijvend park in de Donau. Naast de vele traditionele elementen kent de stad een bruisend nachtleven, met trendy discotheken en een rijk aanbod aan theater- en operavoorstellingen en een uitgebreid winkelaanbod. Een ware cultuur op zichzelf vormen de traditionele koffiehuizen. Rond de 20e eeuwwisseling telde de stad er zo’n 500. Het zijn nu nog steeds vaak schitterende pronkzalen, gedecoreerd met marmer, brons, zuilen en spiegels. Houdt u van lekker uit eten gaan? Dan kan dat in Boedapest uitstekend. En vaak krijgt u tijdens uw diner gezelschap van een trio authentieke zigeunermuzikanten. Boedapest is een moderne stad met een onmiskenbare ouderwetse touch. Absoluut de moeite waard!

Ontdek Boedapest, de prachtige metropool aan de Donau.

Lees hieronder meer over de attracties van Boedapest

Burghtwijk Boedapest

De burghtwijk in Boedapest

De Burchtwijk
De Burchtwijk staat op de werelderfgoedlijst en is zeker de moeite waard om te bekijken. Het is een middeleeuwse wijk met gezellige, smalle straatjes. Je kunt met de kabelbaan de heuvel op gebracht worden. Op de Burchtheuvel bevinden zich een aantal musea. De Nationale Galerie (Hongaarse kunst), het Ludwig Museum (Moderne kunst) en het Historisch Museum (Archeologische opgravingen). In de Nationale Galerie vind je de hele geschiedenis van Hongarije in kunst. In de wijk rondom de Burchtheuvel kun je uren slenteren. Als je moe bent, kun je in één van de grote koffiehuizen, even uitrusten. Boedapest heeft ook een uitgebreid grottensysteem onder de Burchtheuvel liggen. Hiervan kun je een deel bezichtigen en dit is alleen mogelijk onder begeleiding van een gids. De Burchtheuvel is van 10.00 – 18.00 uur geopend. Op maandagen zijn alle musea en de grotten gesloten.

Margaretha Eiland Boedapest

Margaretha eiland

Margaretha Eiland
Het Margaretha Eiland is een eilandje in het midden van de Donau, tussen Boeda en Pest in. Er mogen geen auto’s op dit eiland rijden, hierdoor is het erg rustig. In de middeleeuwen was het eiland ook wel bekend onder de naam ‘Konijneneiland’. Het eiland was toen enkel via boot te bereiken en er waren enkele kloosters gevestigd waarvan nu nog de ruïnes te bezichtigen zijn. Het eiland is bijna 3 kilometer lang en 500 meter breed.In de 19e eeuw was het eiland in gebruik als zomerresidentie van de Koninklijke familie. De prachtige tuinen die werden aangelegd zijn in 1869 opengesteld voor het grote publiek. Tevens zijn er op het eiland een openluchttheater en kuuroorden gevestigd. De Hongaren komen voornamelijk naar Margaretha Eiland toe om te relaxen.

Boedapestreizen Szechenyi kuuroord

Het Szechenyi kuuroord Boedapest

Széchenyi kuuroord
Hongaren zijn gek op kuurbaden. Boedapest heeft ongeveer 50 kuurbaden met warm bronwater. Het leukste kuurbad ligt in het stadspark Széchenyi. Het bad wordt omringd door paleismuren en is het eerste kuuroord gevestigd aan de ‘Pest’zijde van de stad. De spa kent nog steeds haar karakteristieke vormgeving van sinds de bouw in 1881, maar is meerdere malen aangepast om te voldoen aan alle moderne standaards. Het water in het kuuroord is afkomstig van de 2e St. Stefans bron.

Boedapestreizen Parlement in Boedapest

Parlementsgebouw Boedapest

Parlementsgebouw
Het Parlementsgebouw is met de koepel van 96m hoog, één van de dominerende gebouwen voor de skyline van Boedapest. Dit immense paleis beschikt over maarliefst 691 verschillende kamers en een gangenstelsel van een kleine 20km lang. Wanneer het parlement niet gezeteld is, is het mogelijk om een rondleiding te volgen en plaats te nemen op de stoelen van de parlementsleden. Wilt u meer weten over een bezoek aan het Parlementsgebouw, bekijk dan onze excursiepagina.

Boedapestreizen Kettingbrug in Boedapest

Kettingbrug Boedapest

De kettingbrug
Boeda en Pest worden door 9 bruggen met elkaar verbonden. De Kettingbrug is de mooiste brug van de stad. Het Adam Clarkplein in Boeda en het Rooseveltplein in Pest worden met elkaar verbonden. In de Tweede Wereldoorlog werd de Kettingbrug door de Duitsers opgeblazen, zodat de Russen werden tegengehouden. De brug werd gerestaureerd en 100 jaar na de officiële opening weer heropend in 1949. De brug wordt aan beide kanten ‘bewaakt’ door stenen leeuwen.

Cultuur en musea in Boedapest
Het hedendaagse Hongarije is lange tijd onderdeel geweest van de monarchistische unie Oostenrijk-Hongarije. Die tijd heeft veel bijgedragen aan de culturele ontwikkeling van het land; vooral het aantal opera’s steeg sterk. Het Budapest Opera House is ontworpen door de bekende architect Myklós Ybl, en is prachtig om te zien met zijn barokachtige uitstraling. Er worden nog dagelijks muzikale voorstellingen gehouden. Maar in Boedapest bloeien meer kunstvormen dan alleen muziek; u vindt er ook vele theaters, galerieën en musea. Gezien het grote aanbod was het een moeilijke selectie, maar we hebben de leukste musea voor u op een rijtje gezet.

Hungarian National Museum
In dit museum leert u uw vakantiebestemming goed kennen. Het verloop van de Hongaarse geschiedenis, te beginnen bij de Romeinse bezetting, wordt aan u tentoongesteld. In het museum vindt u archeologische vondsten, maar ook onder andere sieraden, schilderijen, boeken, munten, textiel en wapens. Naast de zeven vaste tentoonstellingen die elk een bepaalde periode weergeven, zijn er ook vaak tijdelijke exposities.

Hospital in the Rock
Castle Hill is de naam van het gebied in Boedapest waar vele culturele attracties te vinden zijn. Het hele gebied staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Onder de bekende bezienswaardigheden vallen onder andere het Konlinklijk paleis, een grottenstelsel en de Matthiaskerk. In een van de grotten is het museum Hospital in the Rock gevestigd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er op die plek een medische post, en de tentoonstelling draait daar ook om. Er is getracht de oude inrichting na te maken. U ziet hier originele medische apparatuur en beeldmateriaal.

Zwack Unicum Museum
Uw bezoek aan Boedapest is niet compleet als u geen Zwack Unicum gedronken heeft. Dit drankje met een alcoholpercentage van 42%, wordt al sinds 1790 in Hongarije gestookt. Op de ingrediëntenlijst staan onder andere 40 verschillende kruiden, en de meeste mensen vinden het smaken als een hoestdrankje. Dit nationale aperitiefje heeft zijn eigen museum in Boedapest waar u kennis maakt met de familie Zwack. Daarnaast zijn er zo’n 15.000 flesjes Zwack Unicum tentoongesteld en uiteraard kan er ook wat geproefd en gekocht worden.
Ludwig Museum of Contemporary Art
In een grote stad mag een museum voor moderne kunst niet ontbreken. Zo ook niet in Boedapest. De focus in het Ludwig Museum of Contemporary Art ligt op Hongaarse kunst van de jaren ’60 tot nu, maar er is ook werk te vinden van Oost- en Midden-Europese kunstenaars. Ze omschrijven hun vaste collectie als een representatie van de vaak onduidelijke relatie tussen esthetiek en politiek. Daarnaast hebben ze altijd bijzondere en unieke tijdelijke tentoonstellingen en organiseren ze regelmatig interessante lezingen.

Goulash een echt Hongaars gerecht

Goulash, echt Hongaars

Restaurants
Om maar met de deur in huis te vallen; de Hongaren zijn dol op eten! In de hoofdstad Boedapest vindt u dan ook vele restaurants, zijn keukens vanuit alle landen vertegenwoordigd en wordt er altijd flink opgeschept. U zult tijdens uw verblijf in Boedapest gegarandeerd smullen! Door de gunstige Hongaarse forint is het eten in de stad ook nog eens lekker goedkoop.
Een echt Hongaars gerecht is goulash. Een grote pan die uren op het vuur staat te pruttelen, gevuld met bouillon, stoofvlees en andere ingrediënten naar eigen smaak. De Hongaarse keuken is eigenlijk precies zo; er zijn geen typische gerechten, maar de keuken is grensoverschrijdend. U kunt invloeden aanwijzen uit verschillende landen, zoals Turkije en Oostenrijk. Zoals gezegd zijn er vele internationale restaurants in Boedapest te vinden, dus u kunt er werkelijk alles krijgen waar u zin in heeft.

Als u op zoek bent naar een Hongaarse drank, bestel dan eens een Palinka. Deze alcoholische drank mag alleen hier worden gestookt en gebotteld, en er zijn dan ook meer dan 600 brouwerijen. Het is een soort brandewijn, verkrijgbaar in verschillende fruitsmaken. Éljenzés!

In Hongarije is men van mening dat de grootte van de porties iets zegt over de kwaliteit van het eten. Hoe lekker alles op de menukaart u dus ook in de oren klinkt, bestel niet te veel, want u krijgt het nooit allemaal op!

Opzoek naar een leuke eetgelegenheid? Wij hebben er een aantal voor u op een rijtje gezet:

Hummusbar Boedapest

Oosterse gerechten in de Hummusbar

De Hummusbar
Een poging om gerechten uit het Midden-Oosten te introduceren in Boedapest werd een groot succes. Inmiddels zijn er al zeven vestigingen geopend in de stad.

Prijsklasse: laag
Openingstijden: ma – zo : 10.00 – 22.00. Kleine verschillen per vestiging
Geschikt voor groepen: ja
Geschikt voor kinderen: ja
Adres: Zeven vestigingen in het centrum van Boedapest

Restaurant Nagyi Palacsintázója

Restaurant Nagyi Palacsintázója

Restaurant Nagyi Palacsintázója
Restaurant Nagyi Palacsintázója wordt door de inwoners van Boedapest liefkozend Oma’s Pannenkoekenhuisje genoemd. Maar dan wel in een erg modern jasje! Het lijkt op een snackbar, waar naast heerlijke zoete en hartige pannenkoeken ook gepofte aardappels worden verkocht.

Prijsklasse: laag
Openingstijden: ma – zo: 24 uur per dag
Geschikt voor groepen: ja
Geschikt voor kinderen: ja
Adres: I Batthyány tér 5, Buda. Een tweede vestiging vindt u op de V Petőfi Sándor tér 17–19, Pest

Restaurant Chess Boedapest

Restaurant Chess Luxe uitstraling, toch betaalbaar

Restaurant Chess
Dit luxe restaurant heeft een bistro-achtige uitstraling, maar zeer betaalbare prijzen. Op het menu staan Hongaarse, Franse en Italiaanse gerechten en de inrichting is heel stijlvol.

Prijsklasse: midden
Openingstijden: ma – zo: 07.00 – 23.00
Geschikt voor groepen: ja
Geschikt voor kinderen: nee
Adres: H-1074 Budapest, Dob utca 63

Restaurant Spoon Boedapest

Restaurant Spoon, dineren op een boot

Restaurant Spoon
Dit restaurant is heel bijzonder, u dineert namelijk op een boot! Het is er zo groot, dat er eetzalen in verschillende sferen zijn. Er kunnen wel 600 mensen terecht in Spoon.

Prijsklasse: hoog
Openingstijden: ma – zo: 12.00 – 00.00
Geschikt voor groepen: ja
Geschikt voor kinderen: ja
Adres: 1052 Budapest, Vigadó tér 3. kikötő

Restaurant Citadella Panorama Boedapest

Stijlvol dineren in Citadella panorama

Restaurant Citadella Panorama
Restaurant Citadella Panorama heeft naast de lekkerste Hongaarse en internationale gerechten ook nog eens het mooiste uitzicht over de stad.

Prijsklasse: hoog
Openingstijden: ma – zo: 12.00 – 00.00
Geschikt voor groepen: alleen zakelijk
Geschikt voor kinderen: nee
Adres: 1118 Budapest, Gellérthegy, Citadella Sétány

winkelen in Boedapest

Shoppen in Boedapest

Winkelen
Tijdens de communistische tijd was het aanbod aan en in winkels in Boedapest schaars. Maar na de val van het communisme is er grote inhaalslag gemaakt. Sinds de jaren ’90 vindt u overal grote shoppingmalls met de bekendste merken. Ook de kleinere winkeltjes doen het goed in Boedapest. Typische souvenirs zijn, naast etenswaren, porselein en borduurwerk. Let op dat uw koffer niet te zwaar wordt!

In Boedapest wordt niet met de euro betaald, dus zorg dat u geld wisselt of een creditcard meeneemt als u gaat winkelen.

Hier moet u naar toe:

Ecseri Piac, Nagykõrösi út 156
Ecseri Piac is een van de grootste vlooienmarkten van Europa. Elke dag worden er de meest uiteenlopende producten verkocht. Van kleding tot sieraden, van koffers tot boeken; u kunt het hier vinden. Op zaterdag zijn er de meeste kraampjes, dus dat is de beste dag om te snuffelen. Wie weet wat voor schatten u ontdekt.

Váci Utca
Váci Utca en zijstraat Deák Ferenc Utca zijn dé straten waar een vrouw gelukkig van wordt. Aan weerszijden van de straat zijn kledingwinkels en juweliers . Alle internationale merken voor damesmode vindt u hier, en af en toe zit er ook nog wel een mannenzaak, elektronicawinkel of lunchroom tussen.

West End City Center, Váci út 1-3, district VI
Het West End City Center is een van de vele shoppingmalls in Boedapest. Het is er elke dag geopend tot 21.00, of tot 18.00 op zondag. U vindt hier zo’n 400 winkels onder een dak, en niet zomaar een dak, want het gebouw is ook nog eens mooi ontwerpen. Het winkelcentrum is makkelijk bereikbaar, want het ligt naast het Nyugati treinstation. In het City Centre vindt u ook een bioscoop en een indoor schaatsbaan, dus u kunt zich iets over de omvang voorstellen.

WAMP
Bent u zo iemand die op vakantie gaat winkelen om terug te komen met spullen die niemand thuis heeft? Dan moet u zorgen dat u tijdens WAMP in Boedapest bent. De iets-vaker-dan-maandelijkse designmarkt is erg populair onder zowel de Hongaren als de toeristen. Hier vindt u geen internationale ketens, maar unieke kleding en unieke accessoires van Hongaarse designers. Houd de website in de gaten voor data en locaties.